Одштампајте ову страницу

„ТЕРЕТ“ У ГАЛЕРИЈИ ОД 18. СЕПТЕМБРА

13 сеп 18
Прочитано 554 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Из галерије Центра за културу Ковин најављују изложбу "Терет" Јелене и Марије Аранђеловић. Отварање је у уторак, 18. септембра у 19 часова, а улаз је слободан.
Из галерије Центра за културу Ковин најављују изложбу "Терет" Јелене и Марије Аранђеловић. Отварање је у уторак, 18. септембра у 19 часова, а улаз је слободан.
Јелена Аранђеловић ће се на овој изложби представити сликама и цртежима, а Марија Аранђеловић са неколико видео радова.
У најави поставке се наводи: „у складу са употребом јавног простора која је била тема претходне заједничке изложбе ове две уметнице, галеријски простор Културног центра Ковин сам је „одредио“ тему. Наиме, димензије простора у одређеној су мери условиле ретроспективни приступ. Током одабира радова насталих у последње четири године и њиховог усклађивања са новим, до сада неизлаганим радовима, наметнула се тема терета: ...као прошлост коју човек целог живота покушава да потисне...као несигурно сећање заварано материјалним доказима у виду малобројних старих фотографија...као немогућност игнорисања узалудне побуне обесправљених, небитних и заборављених ...као страх од неизвесног света будућности који стварамо...као спознаја сопствених деструктивних снага...као наметнути оптимизам мењања старог за ново, уништавања и стварања...као потреба за саосећањем и, одатле, етиком, у друштву које сматра филозофију сувишном у човековом развоју (сем за припаднике елита, наравно)...као свест о узалудности наде.
Из биографија уметница: Јелена Аранђеловић рођена је у Београду. Дипломирала је 2003.године и магистрирала 2008.године сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Јована Сивачког. Студирала је 2004/05.године у класи професора Жан Мишела Алберола и боравила 2006/07.године у Cité International des Arts у Паризу. Добитница је стипендија Краљевине Норвешке (2002), Француског културног центра (2004) године као и стипендије за младе таленте током периода студија које додељује Република Србија. Члан је УЛУС-а од 2003.године. У статусу је самосталног уметника од 2006.године. Излаже на самосталним и колективним изложбама и фестивалима у земљи и иностранству. Тренутно живи и ради у Београду.
Марија Аранђеловић рођена је у Београду. Дипломирала је 2007.године на одсеку ФТВ монтаже на Факултету драмских уметности у Београду, на којем тренутно завршава докторске уметничке студије. Бави се снимањем и монтажом. Излагала је видео радове на неколико самосталних изложби и учествовала на више колективних изложби у земљи и иностранству. Тренутно живи и ради у Београду.