СА 13. СЕДНИЦЕ СО КОВИН

14 сеп 18
Прочитано 1840 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

ПРИСТУПА СЕ ИЗРАДИ НОВОГ СТАТУТА ОПШТИНЕ, ЂАЦИ ИЗ МАЛОГ БАВАНИШТА И ПЛОЧИЧКОГ РИТА ПУТОВАЋЕ ДО МАТИЧНИХ ШКОЛА-- 
Заседање СО Ковин, 13. овог сазива, које је због недостатка кворума 31. августа одложено, одржано је у среду, 12. септембра.

 На почетку седнице, председник Зоран Брадањи обавестио је присутне да је одборничка група „Удружена опозиција“ променила назив у „Савез за Ковин“ и убудуће ће под тим именом званично наступати.

Усвојен је потом Извештај о извршењу буџетских средстава буџета општине Ковин у периоду јануар-јун 2018. године и донета Oдлука о давању сагласности да се потраживања општине Ковин конвертују у удео општине Ковин у капиталу привредног друштва „Јат техника“ доо.
По добијеној претходној сагласности ресорног министарства, СО Ковин је усвојила и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за територију општине Ковин за 2018. годину. 
Одборници су на заседању у среду донели и Одлуку о приступању изради Статута општине Ковин. Израда новог највишег акта локалне самоуправе последица је у јуну ове године донетог Закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи – потребно је усклађивање општинског акта са законом, а биће то прилика да се Статут усклади и са другим законима које је донела у међувремену Народна скупштина. Рок за израду нацрта новог статута и спровођење јавне расправе о томе је 30. октобар 2018. године, а за процедуру у вези са израдом акта задужена је петочлана комисија састављена од дипломираних правника, именована овом Одлуком: председник Комисије је Зоран Николић, а чланови су Радмила Сикимић, Оливера Танасијевоћ, Олгица Ђапић и Тања Божић. 
На седници је највише времена посвећено расправи о предлогу Одлуке о мрежи јавних основних школа на територији општине, па је руководилац ресорног одељења Општинске управе, Стојанка Тасић, детаљно образложила потребу за доношењем новог акта, што је само „почетак онога што нас чека за наредну школску годину“. Одлуком коју су одборници управо усвојили, престаје да важи акт о мрежи основних школа из 2006. године, а суштина је у измештању издвојених одељења ОШ „Ј.Ј.Змај“ у Малом Баваништу и ОШ „Ђура Филиповић у Плочичком риту, која се „враћају“ у матичне школе. Како је подвукла Тасић, „та одељења се не гасе, већ измештају, односно деца се враћају у матичне школе до којих ће путовати организованим обезбеђеним превозом“. Она је додала да деци на овај начин може само бити боље, јер тренутно у Малом Баваништу наставу похађа 8 ученика од првог до четртог разреда (по два ученика сваког разреда), док у Плочичком риту има 7 ученика (без иједног у првом разреду), и сви заједно у истој учионици уче наставу за 45 минута. Овако, брже ће се уклопити у свој вршњачки колектив, а сви ће добити на квалитету наставе. „Нама следи израда Одлуке о мрежи јавних предшколских установа и јавних основних школа у складу са новом Уредбом Владе Републике Србије. Према тој Уредби, да би постојала матична школа, њу мора да похађа минимум 480 ученика у 16 одељења“, рекла је Стојанка Тасић и потом презентовала податке из претходне школске године по којима заправо на територији општине имамо само једну основну школу која испуњава услов у делу броја ученика – школа у Баваништу (488), али и ту су ђаци распоређени у више одељења од прописаног уредбом (22). ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин похађало је 453 ученика у 22 одељења; ОШ „Ј.Ј. Змај“ Ковин 284 ученика у 16 одељења; ОШ „Десанка Максимовић“ Ковин 256 ученика у 16 одељења; ОШ „Ђура Филиповић“ Плочица 134 ученика у 8 одељења; ОШ „Жарко Зрењанин“ Скореновац 83 ученика у 8 одељења; ОШ „Миша Стојковић“ Гај 237 ученика у 13 одељења; ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак 157 ученика у 9 одељења; ОШ „Паја Маргановић“ Делиблато 193 ученика у 12 одељења и ОШ „Предраг Кожић“ Дубовац 115 ученика у 8 одељења. Додатно, када се упореде ови подаци са тренутним стањем, 70 до 100 ученика је мање“, рекла је још Тасић. Она је на крају додала да је рок за доношење усклађене одлуке 27. март 2019. године и нагласила да се школе у насељеним местима неће гасити, већ ће бити формирана издвојена одељења матичних школа које испуњавају услове из нове Уредбе Владе Републике Србије.
Одборници су на 13. седници донели Одлуку о изради измена и допуна Плана генералне регулације за насељено место Ковин и Одлуку о изради Плана детаљне регулације за блок 66 у Ковину. 
Скупштина је донела решење о давању сагласности на Одлуку о изменама Одлуке о усклађивању оснивачког акта Јавног предузећа за комунално-стамбену делатност са Законом о јавним предузећима. Наиме, суштина је у потреби да се у оснивачки акт „Ковинског комуналца“ унесе нова адреса седишта предузећа – Цара Лазара бр. 92, Ковин (сада је и дирекција фирме у згради где је одувек техничка служба, а иселили су се из просторији у згради у Соње Маринковић бр. 6, прим. аут).

Донета је Одлука о покретању поступка давања у закуп непокретности у јавној својини општине Ковин и решењем образована комисија која ће спровести процедуру, а реч је, заправо, о просторима у којима су до сада биле смештене апотеке које су радиле у оквиру Дома здравља Ковин.

Дата је сагласност на Одлуку о изменама и допунама Статута „Установе за спорт“ Ковин.

Скупштина општине донела је решење о именовању Вука Вуковића, дипл. правника из Ковина, за директора ЈП „Ковин-гас“ Ковин након спроведеног конкурса, а усвојена је и одлука о спровођењу јавног конкурса за именовање директора „Ковинског комуналца“ Ковин.


КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31