СВЕЧАНО ЗА ДАН ОПШТИНЕ - ОТВОРЕНА САЛА ЗА МАЛЕ СПОРТОВЕ

09 окт 18
Прочитано 1092 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Низом манифестација, у Ковину је прошле седмице свечано обележен 4. октобар, Дан општине. За житеље ковинске општине, посебно за генерације младих спортиста које стасавају, најважнији тренутак била је церемонија отварања нове Сале за мале спортове. 
Низом манифестација, у Ковину је прошле седмице свечано обележен 4. октобар, Дан општине. За житеље ковинске општине, посебно за генерације младих спортиста које стасавају, најважнији тренутак била је церемонија отварања нове Сале за мале спортове. За управо отворен мултифункционални објекат темељи су ископани 2005-те, али је више од деценије остало на томе. Актуелно руководство решило је да давно започето заврши и тако је за две године, од 2016-те, изграђен и потпуно опремљен објекат у који је укупно уложено 47 милиона динара и који у потпуности одговара намени, а окупиће спортисте и раднике у спорту на једном месту: ту су и просторије новоосноване Установе за спорт и Спортског савеза, конференцијска сала, теретана.. Објекат је званично предала на употребу председница општине Сања Петровић, а присутнима су се обратили и председник Спортског савеза Саша Ђорђевић и в.д. директора Установе за спорт, Дејан Јањевић. У присуству неколико стотина спортиста, тренера, грађана и гостију, 15-минутну презентацију одржали су каратисти ковинског „Радничког“.  
На свечаној седници СО Ковин, одржаној потом у позоришној сали Центра за културу, традиционално су додељена највиша општинска признања. Одлуком за 2018. годину, плакете су додељене ЈП „Путеви Србије“ из Београда - за огроман допринос развоју и одржавању путне инфраструктуре на територији општине Ковин; Неди Николић, студенткињи из Ковина - за врхунске домете у области музичке уметности извођењем на фрули и проношење имена Ковина на фестивалима широм Србије и света; повеља је уручена Петру Лукићу Цундеру, пензионеру из Ковина - за трајну поставку галерије фотографија које представљају културно-историјско наслеђе ковинске вароши.
На почетку свечане седнице госте и одборнике поздравио је председник СО Ковин, Зоран Брадањи, који је подсетио на скупштинску годину између два празника и поменуо неколико најважнијих одлука које је локални парламент у том периоду донео. Председник Брадањи поздравио је присутне делегације братских општина: Кавадараца из Македоније, Српског Ковина из Мађарске, Нове Молдаве из Румуније, Зубиног Потока и Звечана са Косова и Метохије. 
У свом обраћању присутнима, председница општине Сања Петровић презентовала је урађено за годину дана, напоменувши да је и овога пута акценат био на даљем равномерном развоју свих насељених места на територији општине, па је тако документовала све што је урађено у сваком селу, свакој месној заједници. Од капиталних инвестиција, посебан акценат стављен је на завршне радове на обилазници око Баваништа у коју је уложено 400 милиона динара, а председница је најавила скоро отварање ове саобраћајнице – до краја октобра.
Присутни су аплаузима наградили учеснике уметничког дела свечаности: хор ОШ „Десанка Максимовић“ Ковин, КУД „Младост“ Ковин, као и Неду Николић, која је врхунским извођењем две нумере на фрули „зачинила“ на најлепши начин програм свечане седнице.
Званични програм обележавања Дана општине почео је полагањем венаца на споменик палим борцима НОР-а, поводом 74. годишњице ослобођења Ковина у 2. светском рату, у присуству многобројних делегација и посебно ђака, којима је ово био својеврсни час историје у Дечјој недељи. На почасној стражи и овога пута били су припадници Војске Србије а делегација официра из Команде за развој банатске бригаде положила је венац у име Министарства одбране и Војске Србије.
Пре овога чина, руководство општине предвођено председницом Сањом Петровић, одало је пошту и положило цвеће крај споменика суграђанима страдалим у ратним сукобима на тлу бивше СФРЈ од 1991. до 1999. године, као и крај споменика руском пилоту Николају Ускову. 
На платоу у центру Ковина у преподневним сатима приређен је „Банатски фруштук“, који су традиционално организовале жене из Актива Прве МЗ Ковин, са гошћама из других актива са територије општине и шире. Присутне је са летње позорнице поздравила председница актива организатора, Ђурђевка Ђека Божанић, а све се лакше пробало уз пратњу „Ковинских бећара“.

Галерија слика


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31