ПРВАЦИ ИЗ „ДЕСАНКЕ“ У БЕОГРАДУ

03 дец 18
Прочитано 526 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
ПРВАЦИ ИЗ „ДЕСАНКЕ“ У БЕОГРАДУ – НА ФЕСТИВАЛУ ЗЕЛЕНЕ КУЛТУРЕ, У МУЗЕЈИМА И „СВЕТОСАВСКОМ ЗВОНЦУ“-
Ученици два одељења првог разреда ковинске ОШ „Десанка Максимовић“, са својим учитељицама Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић (која нас је у својству ПР-а о свему и обавестила)
Ученици два одељења првог разреда ковинске ОШ „Десанка Максимовић“, са својим учитељицама Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић (која нас је у својству ПР-а о свему и обавестила), реализовали су 16. новембра изузетно поучну и разноврсну посету главном граду. У Београду су посетили „Green fest“, затим Музеј играчака, а били су и у редакцији „Светосавког звонца“. 
У наставку, ево утисака и фотографија, као и приче о награђеном раду њихове старије другарице.
ПЛАСТИКА НИЈЕ ИГРАЧКА - ПРОМЕНИ ИГРУ! 
Највећи регионални фестивал о заштити животне средине - Међународни фестивал зелене културе GREEN FEST, организован је  од  13. до 16. новембра у Дому омладине Београда, под слоганом “Пластика није играчка, промени игру!”. Сврха фестивала је да приближи питања заштите животне средине, одрживог развоја и климатских промена, кроз мултисекторски приступ, на јасан и занимљив начин свима, без обзира на године и образовање. Прваци су 16. новембра били учесници радионице под називом „Пластични океан” и сазнали како сваког минута у океану заврши количина пластичног отпада једнака једном, до врха пуном, камиону. Ако се овако настави, у блиској будућности ће у окенима бити више пластике него рибе... Шта се дешава са пластиком када доспе у морски екосистем и како она улази у ланац исхране? На ова питања и многа друга, одговоре су давала деца на свој начин, са додатним сазнањима о проблему загађења  вода и угрожености живота биљака и животиња у њима. 
 У ДЕЧЈЕМ МУЗЕЈУ
Дечји музеј и музеј играчака су део фонда Музеја науке и технике из Збирке играчака. Поставка, као и цео простор,  намењени су деци разних узраста и  висином постамената и доступношћу предмета прилагођени њима. Представљено је преко 150 експоната/играчака из периода од 1920. до 1970. године: лутке, аутомобили, плишане меде, металне механичке играчке на навијање, дрвене играчке, музичке кутије, модел парне машине, модел железничке станице...
Ученици су видели и  сталну поставку Музеја где је приказан технолошки развој и његов утицај на живот људи. Прваци су посетили и Научну играоницу. Поставка је осмишљена тако да промовише учење кроз откривање, учествовање, експериментисање и непосредан контакт с научним изазовима. Интерактивни експонати приближили су деци феномене из области астрономије, математике, физике, биологије, психологије и логике на забаван начин. 
“СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ“
У редакцији православног часописа за децу „Светосавско звонце“ у Београду, смештеној у Патријаршији Српске Православне Цркве,  ученике је дочекала госпођа Радмила Мишев , која их је упознала са садржајима магазина, као и са звонима које су овој кући поклањали из далеког Витлејема, Москве, Јерусалима, Грузије, свих делова наше лепе Србије; од најмањег до највећег...На поклон су сва деца добила примерак ранијих издања часописа, јер овогодишње бројеве прваци већ читају са својим учитељицама и са вероучитељем, Душаном Васићем. „Светосавско звонце“ је најтиражнији часопис  Српске Православне Цркве којем је у епицентру брига о васпитању наших најмлађих. Садржајима прати све текуће проблеме и појаве које савремено друштво носи са собом. Осим што је допуна литератури за часове веронауке, добродошао је и у сваку породицу, јер такође пружа подршку  родитељима у васпитању њихове деце.
„Светосавско звонце“ у сваком броју награђује ђаке ауторе литерарних и ликовних радова и објављује најуспешније радове.
НАГРАДА ЗА МИЛИЦУ 
Ученици садашњих петих разреда у прошлој школској години били су учесници Конкурса “СветосавскоГ звонца“, на тему „Језик моје мајке“. Резултати су објављени и награде уручен, у овој школској години. Ученица 5/2 разреда, Милица Петровић, освојила је трећу награду за литерарно остварење, у конкуренцији три стотине радова друге категорије ( 3. 4. и 5. разред), пристиглих из Србије и дијаспоре. Милици је захвалницу и књигу  „Београд, вечити град“, уручила директорка школе, Ана Новковић. Честиткама  директорке, придружила се и уредница „Светосавског звонца“, Радмила Мишев, која је поручила да је циљ овог Конкурса - духовно, морално и патриотско васпитање, очување српског језика и ћирилице, у потпуности остварен! Такође се захвалила свим ђацима на учешћу, пожелевши им добро здравље и успешно школовање!
Ево награђеног рада: 
ЈЕЗИК МОЈЕ МАЈКЕ
Од моје маме сам научила српски језик, али и мађарски, јер је њен тата Мађар, а мама Српкиња. Живела је на селу, а када се удала за мог тату, преселила се у град. Моја мама га је много волела, а када се разболела, он је највише бринуо о њој. Пре три године, преминула је. Језик њихове љубави  је,  језик моје мајке, који ми остаје као највећи поклон. Због тога моју маму највише волим, иако више није са нама.
Милица Петровић, 4/2

КАЛЕНДАР

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30