СКУПШТИНА УСВОЈИЛА БУЏЕТ ОПШТИНЕ ЗА 2019. ГОДИНУ

27 дец 18
Прочитано 1393 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Скупштина општине Ковин усвојила је на 16. заседању овог сазива, одржаном у среду, 26. децембра, Одлуку о буџету општине Ковин за 2019. годину, закључак о финансирању рада установа јавних служби из буџета општине у наредној години и Кадровски план Општинске управе и Правобранилаштва општине Ковин за 2019. годину. Буџет је „тежак“ 1,2 милијарде динара (укупно, укључујући и суфицит, 1.243.260.000 динара за 2019. годину).
Скупштина општине Ковин усвојила је на 16. заседању овог сазива, одржаном у среду, 26. децембра, Одлуку о буџету општине Ковин за 2019. годину, закључак о финансирању рада установа јавних служби из буџета општине у наредној години и Кадровски план Општинске управе и Правобранилаштва општине Ковин за 2019. годину. Буџет је „тежак“ 1,2 милијарде динара (укупно, укључујући и суфицит, 1.243.260.000 динара за 2019. годину).
Председница општине Сања Петровић говорила је о најважнијим плановима и у односу на то опредељеним средствима у наредној години и подвукла да је водиља ове власти равномерни развој и улагања у сва насеља ковинске општине: „И даље су нам села веома важна, па ћу тим редом да кажем да је за Дубовац и Плочицу спроведена двогодишња набавка за пројекат пречишћавања пијаће воде, вредан 43,5 милиона динара, а издвојена су за 2019. средства за доопремање биоскопа у Дубовцу и дома омладине у Плочици; у Гају ће бити асфалтиран пут до манастира, опредељено је 16 милиона и завршно ће бити опремљена капела на гробљу; у Мраморку, 2 милиона су усмерена за прилаз и уређење извора на крају Изворске улице, за депонију 1,4 милиона, а опредељена су и средства за надстрешницу на објекту месне заједнице и за фонтану у центру села; у Делиблату, с обзиром на фазну реконструкцију зграде Дома културе, у 2019. планирано је 3 милиона за плафоне и 10 милиона првенствено за биоскопску салу; у Баваништу, горући проблем је изливање фекалне канализације, па је за решавање издвојено 9,5 милиона; у Скореновцу, опредељених 3 милиона динара биће утрошено на уређење платоа испред месне заједнице и за сат на недавно изграђеном кружном току. Што се Ковина тиче, две велике инвестиције су завршене и биће на услузи грађанима врло брзо: зграда Хитне помоћи и нови вртић у Другој МЗ. Буџетом за наредну годину Комуналцу ће бити усмерено 13 милиона динара за наставак радова на замени азбестних цеви; за Библиотеку још 3 милиона за другу фазу реконструкције матичне зграде; школи „Ђура Јакшић“ за замену паркета у спортској хали 7 милиона; ССШ „Васа Пелагић“ 3 милиона динара за преуређење бивше инкубаторске станице у простор намењен за извођење практичне наставе; за рад укупно шест геронто домаћица усмеравају се, поред уобичајеног, додатна средства Црвеном крсту Ковин. Упланирали смо такође средства за проширење Дневног боравка за лица са сметњама у развоју, за завршну фазу уређења Дунавске макете на Старом граду, за наставак радова на пројекту базена, као и за нешто потпуно ново – будуће „Дечје село“ у центру Ковина. После урађеног у Делиблату, Мраморку, Баваништу, издвојена су средства за ватрогасне сирене и у осталим местима, а свим насељима обезбеђено је више средстава за организацију и обележавање сеоских слава, рекла је, између осталог, председница општине. Сања Петровић позвала је одборнике да присуствују новогодишњем коктелу у галерији Центра за културу, како би у свечаној атмосфери заједно сумирали одлазећу годину.
Уводно образложење у вези са приходовном страном буџета дала је Биљана Стојковић, руководилац одељења за буџет и финансије ОУ Ковин. Између осталог, она је нагласила да су увећани приходи од комуналне таксе за 2,2%, да су приходи од пореза на имовину већи и да се заправо тек у 2019. стичу услови за пуну наплату ове обавезе, као и у делу наплате за заштиту животне средине. Она је додала да је и ове године на сајту општине доступан Грађански водич кроз буџет општине Ковин за 2019, који је заправо електронска брошура о каси локалне самоуправе, где је на једноставан начин приказано одакле се све сливају средства, али и како их трошимо. 
Усвојени су потом програми пословања ЈП „Ковински комуналац“ Ковин и  ЈП „Ковин-гас“ Ковин за 2019. годину, затим план рада Туристичке организације општине Ковин за 2019. годину и донето је решење о давању сагласности на Финансијски план ТОО Ковин за 2019. годину. 
Одборници су донели Одлуку о додељивању посебних права ЈП „Ковински комуналац“ Ковин, чији је оснивач општина Ковин, за обављање делатности на које се Закон о јавним набавкама не примењује. Реч је о поверавању радова на зимском одржавању општинских путева и улица – услуге чишћења снега са јавних саобраћајница у Ковину и на општинским путевима на територији општине Ковин. 
Донета је Одлука о избору најповољнијег понуђача за отуђење непокретности из јавне својине општине Ковин за парцелу 3995/2 К.О. Ковин и усвојен текст уговора о отуђењу поменуте непокретности.  Уговор ће бити склопљен са фирмом „Minimet commodities“ из Београда, а поменута парцела у Блоку 117 има површину нешто више од 8 хектара.
Скупштина је усвојила и Одлуку о утврђивању цене боравка деце у целодневном и полудневном боравку у Предшколској установи „Наша Радост“ Ковин, донету ради нормативног усклађивања са прописима који регулишу ову област. Суштински, цене боравка остају исте – 4.200 динара у целодневном боравку (2.670 за предшколце у целодневном) и у полудневном боравку 1.250 динара, али је донет нови акт који се бави овом темом и примењиваће се од 1. јануара 2019, а престаје да важи решење о ценама из 2016. године. 
Донето је решење о разрешењу вршиоца дужности директора и одмах потом о именовању Драгослава Јеремића за директора Јавног предузећа за комунално-стамбену делатност „Ковински комуналац“ Ковин. 
Посебним решењем, Скупштина је именовала Општински савет родитеља. Ово тело састављено је од по два родитеља (представник и заменик представника) из сваке од школа које раде на територији општине – 10 основних, две средње и из Предшколске установе. Представнике у Општински савет делегирају савети при школама, мандат им је годину дана ( за сваку школску годину). Задатак Општинског савета родитеља је да даје мишљења, иницира и предлаже све мере које унапређују образовање, васпитање, безбедност ученика и уопште, све акције у корист остваривања права детета. У том смислу, ово тело сарађује са свим установа и организацијама од јавног значаја и пружа подршку у раду појединачних савета у школама.                    
Одборници су на почетку заседања усвојили Записник са 15. седнице, одржане 29. новембра.

КАЛЕНДАР

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31