Одштампајте ову страницу

ПРИХВАЋЕН УГОВОР О ПРОДАЈИ ЗЕМЉИШТА БУГАРСКОМ ИНВЕСТИТОРУ

09 јан 19
Прочитано 2186 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Одборници Скупштине општине Ковин су, на свом првом радном окупљању у 2019. години, великом већином гласова прихватили предложени Уговор о отуђењу непокретности из јавне својине општине Ковин прикупљањем писаних понуда за парцелу 3995/2 К.О. Ковин.
Одборници Скупштине општине Ковин су, на свом првом радном окупљању у 2019. години, великом већином гласова прихватили предложени Уговор о отуђењу непокретности из јавне својине општине Ковин прикупљањем писаних понуда за парцелу 3995/2 К.О. Ковин. Практично, локални парламент дао је «зелено светло» фирми „Minimet commodities“ doo из Београда, власника бугарског држављанина Петра Валентинова Захариева, да започне потребне процедуре у вези са изградњом будућег постројења за завршну обраду челика на поменутој парцели у индустријском блоку 117 у Ковину. Подршку закључењу уговора дали су сви присутни одборници, осим 4 одборника опозиционог „Савеза за Ковин“.
На почетку претреса, председник СО Ковин Зоран Брадањи рекао је да је разлог сазивања 3. ванредне скупштинске седнице закључење уговора «сходно члану 5 Одлуке о избору најповољнијег понуђача коју је СО Ковин усвојила 26. децембра 2018. Године, а због захтева инвеститора за што хитнијим потписивањем уговора, ради прибављања одговарајућих дозвола за почетак изградње постројења за завршну обраду челика».
Потом је председавајући дао реч председници општине Сањи Петровић, која је, између осталог, рекла: «Лепа вест на почетку године, да имамо инвеститора који је у октобру 2018. већ у свом Писму о намерама детаљно објаснио чиме и у ком обиму жели да се бави на земљишту које би купио од општине Ковин и тиме наговестио озбиљност. На парцели коју знамо као «Тамнава» био би изграђен комплекс са четири хале, планира се запошљавање око 300 радника, а први суграђани посао би добили већ од септембра-октобра ове године. Тржиште за испоруку поцинкованог лима је регион, али и земље западне Европе, вредност читаве инвестиције процењује се на износ између 10 и 15 милиона евра, рекла је председница и додала: «Трудили смо се да, управо јер се ради о отуђењу земљишта које је јавна својина, уградимо изнето у Писму о намерама у текст уговора, како не бисмо «тек тако» продали земљу, односно да бисмо се заштитили и да бисмо лимитирали купца у смислу да оно што је рекао да намаерава – и уради». Сања Петровић рекла је да инвеститор ничим није показао да му таква ограничења сметају, што указује да «очигледно озбиљно планирају да раде». Председница општине захвалила се читавом тиму који је радио на реализацији овог посла, подсетивши колико је енергије и труда уложено да «стигнемо до потписивања уговора».
Др Срђан Ненек, председник одборничке групе СНС, изражавајући задовољство због потписивања оваквог уговора, истакао је, између осталог: «Мислим да је најважније да смо у ситуацији да подржимо оно на чему почива систем једног места – да стварамо простор да људи раде и тако остану овде». Ненек је додао да, с обзиром да је био укључен у читаву причу, може да најави да ће новом послодавцу бити бити потребно око 130 високообразованих радника и исто толико, или нешто више кадра са средњошколским образовањем, да би «овде зараде биле више» и да то све значи да можемо рачунати да ћемо имати могућност да задржимо младе људе, да остану да живе и раде на територији општине Ковин.
Срђан Вукша, председник опозиционе групе «Савез за Ковин» упитао je да ли је све баш тако како изгледа, затраживши да му неко објасни о колико поузданом инвеститору је реч и да ли је узет у обзир утицај на животну средину, с обзиром на производњу која се планира. 
Зоран Николић, заменик председнице општине истакао је како се читавом пројекту приступило веома озбиљно, сагледавајући пуно тога, а посебно јер «обе стране имају јак интерес да ово почне што пре». Он је додао да «за нас производња поцинкованих лимова спада у тзв .»прљаве технологије», али да су стандарди у овој области такви да нема бојазни за погоне који већ постоје у тој зони, с обзиром да су за потребне студије изводљивости ангажоване најреферентније куће. У том смислу, из погона за производњу и прераду печурака већ су затражили састанак овим поводом и добили уверавања да општина Ковин неће издати дозволу за нешто што би угрозило производњу хране, а посебним саопштењем огласио се и бугарски инвеститор, где је у писму-одговору јасно објашњено да је сваки поступак у складу са стандардима, као и да је производна линија оваквог погона затвореног типа, додао је Николић.
Одборник Јовица Доловачки кратко је рекао да је «лепо данас бити одборник СО Ковин и да ће ово, ако је по оној народној да се «по јутру дан познаје», бити добра година. Према његовом мишљењу, најважније је да млади остају овде.
Душан Максимовић сигуран је да је ово само почетак великих инвестиција и додао: «Много сам срећан што сам део ове владајуће већине». Као и претходник, захвалио се председници општине Сањи Петровић и читавом тиму који је напорно радио на довођењу посла у Ковин.
Радован Вукосављевић, руководилац одељења за привреду ОУ Ковин, нагласио је да, што се саме парцеле тиче, не постоје препреке за отуђење у смислу реституције, експропријације – «у овом тренутку, све је чисто», додао је он и подсетио да је издавање локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе, у надлежности општинске управе, с тим што, у оквиру локацијских услова, сагласности издају и јавна предузећа која се баве специфичним делатностима.
Скупштина општине Ковин овластила је председницу општине Сању Петровић да у име локалне самоуправе потпише уговор. Чин потписивања заказан је код нотара за сутра – четвртак, 10. јануар 2019. године, а по обављању свих формалности, обе стране даће изјаве за медије у Општини Ковин.