САВИНДАН У ШКОЛАМА

29 јан 19
Прочитано 1757 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Све школе на територији општине Ковин обележиле су школску славу – Светог Саву, у недељу, 27. јануара.
Све школе на територији општине Ковин обележиле су школску славу – Светог Саву, у недељу, 27. јануара. И свуда је било свечано, са посебним програмом, а за општински сајт извештаји су стигли из ковинских ОШ „Јован Јовановић Змај“ и ОШ „Десанка Максимовић“, које су нам послали Дејан Крецуљ, односно Наташа Буљугић.
Преносимо њихове рапорте, уз фотографије.
НА СВЕТОСАВСКИМ СТАЗАМА
Школска слава, Савиндан, у ковинској “Змајевој” основној школи и ове године, као и у свим школама у Србији, свечано је обележена. Иако је по календару празник био у недељу, као и пре шест година, готово да није било ученика који је пропустио да дође у своју школу и обележи овај најрадоснији дан заједно са својим учитељима и наставницима, родитељима и пријатељима школе. Прослава је почела Химном Светом Сави у извођењу хора и оркестра школе, а потом је протојереј ставрофор Живанко Поповић, парох Прве парохије ковинске, освештао славски колач и честитао школску славу пожелевши много среће, здравља и благостања. 
По обичају, домаћини славе били су ученици завршног разреда са својим одељенским старешинама Славком Бранковићем и Александром Крчуљем, који су ломили славски колач одајући пошту светитељу Сави, утемељивачу српске цркве, државе и школства, првом српском архиепископу, зачетнику српске књижевности и правне науке, чија је духовна и просветитељска величина толика да се не може сагледати овоземаљским очима. Подсетимо, празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и од тада се најсвечаније прославља. Иако у то време још под окупацијом Аустроугарске, Савиндан се славио у српским школама на југу Баната.
Потом су славу преузели ученици седмог разреда, да је до наредне године носе у срцима и да се труде да марљивим радим и духовним изграђивањем честите личности буду достојни потомци великог светитеља чије дело представља основу свих цивилизацијских токова нашег друштва, ходећи стазама светосавља. На крају, сви ђаци и гости добили су колач, жито и неизоставне переце.
Дејан Крецуљ, проф.
ШКОЛСКА СЛАВА У „ДЕСАНКИ“
У ОШ“Десанка Максимовић“ у Ковину, свечано је прослављена школска слава. У присуству свих ђака, наставника, запослених у школи и уважених родитеља, након певања Химне Светом Сави и молитвом: Оче наш и Светом Сави,  свештањем водице и жита, ученици осмих разреда су са оцем Новаком пререзали славски колач. „Драга наша децо, учитељи, наставници, запослени у школи , благословена вам  школска слава!“, речи су нашег свештеника који је кратком беседом након службе, истакао важност вере у васпитавању, образовању, значају наставничког труда у подизању честитих и вредних генерација који ће овом друштву служити на част, а родитељима на радост!
Након резања колача, уследио је програм који су припремили: наставница музичке културе, Снежана Качина, са хором, вокалним и инструменталним солистима на гитари, чији су се умилни гласови и тонови, ширили салом, испуњавајући сваког од присутних, блаженим спокојством; наставница историје, Драгица Качина, наставнице српског језика: Олгица Петковић и Маја Лазаров и учитељица Драгана Ђурић,  припремиле су текстове о Светом Сави “ неуморном путнику међу звездама и учитељу који нам осветљава стазе вредности живота“, које су наши ученици драмске, рецитаторске и литерарне секције говорили  речју приповедача, изражајно и снажно,  дубоко осећајући смисао и значење коју оне имају у односу на њих и све присутне! Дечји фолклор Друге месне заједнице је, завршницу приредбе, учинио посебно радосном и веселом како то и јесте у нашој традицији, Играма из Србије!
На самом крају, послужено је жито које су вредне маме донеле на поклон, слаткиши и переце.
                                                                                                                               Наташа Буљугић
 

Рапорт о обележавању школске славе стигао је и из Баваништа, преносимо утиске и фотографије.

 ОШ „БОРА РАДИЋ“ БАВАНИШТЕ – У ДУХУ ПРАВОСЛАВЉА

 Недеља, 27. јануар је и ове године била посебан дан за све нас. Наша школа била је црква у малом, а сви ми били смо домаћини који су имали част да угосте најдражег српског госта, Светог Саву.

Прича о Светом Сави је најдужа прича о којој причају српски ђаци, а та прича не стари нити се „умара“, а све што приповедамо њена су поглавља. Свака школа српска Савина је задужбина, од Хиландара све до наших дана. За сваком катедром Свети Сава седи и гледа нас својим плавим очима вере, наде и љубави. Тај Савин поглед и Савина мисија уткани су у племенито дело свих наставника.

Поводом прослављања школске славе, ученици наше школе припремили су приредбу. Водитељка Емилија живков поздравила је све госте и честитала славу. Програм смо започели Химном Светом Сави, а наставили представом виших разреда ,,Бекство у манастир'' и хорском песмом ,,Ко удара тако позно''.

Да у животу треба да будемо благонаклони и према непријатељима, показали су нам ученици IV-3 разреда ,,Молитвом за наше непријатеље''.Потом су уследили рецитали: ученица I-2, Невена Владисављев рецитовала је песму ,,Свети Сава''; ученици I-2 песму ,,Српска слава'' и реплику ,,Негујмо српски језик''. За крај нашег програма, ученица V-2, Кристина Стаменков рецитовала је песму ,,Свети Сава''.

И ове године смо уживали у светосавској приредби, коју су ученици наше школе припремили уз помоћ учитеља и наставника за све госте. У нади да смо испунили сва очекивања, дух светосавља неговаћемо до следећег јануарског сусрета.


КАЛЕНДАР

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31