„ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ“ СЛАВЕ ПУНОЛЕТСТВО

24 мај 19
Прочитано 422 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Данашњи празник Ћирила и Методија слава је општинске манифестације од значаја и истоименог удружења из Баваништа, „Дана ћирилице“. Резањем колача у храму СПЦ у Баваништу, започеле су свечаности поводом овогодишњих, 18. по реду „Дана ћирилице“.
Данашњи празник Ћирила и Методија слава је општинске манифестације од значаја и истоименог удружења из Баваништа, „Дана ћирилице“. Резањем колача у храму СПЦ у Баваништу, започеле су свечаности поводом овогодишњих, 18. по реду „Дана ћирилице“. Како најављује председница удружења и организатор Сабора од самог почетка, Вера Секулић, централни програм почеће сутра – у суботу, 25. маја у 12 сати у просторијама ОШ „Бора Радић“ у Баваништу - свечаном доделом награда.
Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, на који је ове године стигло безмало 3.500 радова, од којих је из  дијаспоре више од 500. Жири је наградио 104 ученика и исто толико похвалио. Сви награђени и похваљени учесници добиће дипломе, похвале и вредне књиге, купљене уз помоћ Министарства просвете, или добијене од издавача, а сви учесници конкурса из дијаспоре добиће признање „Чувар српства“. 
Поред награђене деце, њихових наставника и родитеља, додели награда ће присуствовати и чланови жирија, дечји песници, представници Срба у Румунији, представници локалне самоуправе и други. Током поподнева ће се одржати и округли сто о ћирилици.
У програму поводом пунолетства јединствене манифестације Ћирилици у част посебно ће се представити фолклор ученика Руске школе из Новог Београда, као и чланови КУД-а домаћина, „Аца Обрадовић“. За децу која ће доћи из целе Србије и региона, приређене су радионице калиграфије, веза, керамике, плетења цветних венаца, а биће приказан и обичај Другања на „побусани понедељак“ (понедељак по Малом Ускрсу). И ове године Актив жена „Дуга“ из Баваништа организује такмичење за најлепши и најукуснији колачић.

КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31