Одштампајте ову страницу

АУТОРСКА ИЗЛОЖБА ПАВЛА БЛЕСИЋА У ГАЛЕРИЈИ

14 нов 19
Прочитано 440 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Један од најбољих, а сигурно најстарији живи војвођански сликар, Павле Блесић (рођен 1924. године), отвориће изложбу слика у Центру за културу Ковин, 19. новембра у 19 часова.
Један од најбољих, а сигурно најстарији живи војвођански сликар, Павле Блесић (рођен 1924. године), отвориће изложбу слика у Центру за културу Ковин, 19. новембра у 19 часова.
За ову поставку одабрано је 26 слика од којих ће неке, ексклузивно у ковинској галерији, први пут бити приказане јавности. Изложба под називом „Три циклуса“ обухвата пресек Блесићевог опуса из три његова стваралачка периода: „Записи, печати и медаљони“, „Заборављени зидови и капије Сомбора“ и „Из породичног албума“.
Изложбу је приредила и поставку одабрала Мирјана Шимуновачки, академски сликар из Ковина.
Поставка ће бити отворена за посетиоце ковинске галерије до 3. децембра 2019. године. 
 
ЗБИРКА ТЕКСТОВА И КРИТИКА О УМЕТНОСТИ СРЕТА БОШЊАКА
У међувремену, а поводом отварања изложбе у Ковину 19. новембра, стигла је потврда о још једној ексклузивној промоцији за то вече, па најава за наредни уторак у ковинској галерији изгледа овако:
Општина Ковин и Центар за културу Ковин имају изузетно задовољство да ковинској публици и љубитељима уметности представе два изузетна културна догађаја у уторак, 19. новембра 2019. године:
-Изложбу слика једног од најзначајнијих војвођанских сликара, а уједно и нашег  најстаријег  живог сликара господина Павла Блесића који је рођен 1924. године у Сомбору;
-Представљање књиге текстова и критика о уметности нашег еминентног историчара уметности и ликовног критичара Срета Бошњака, који је преминуо пре две године.
Разлози за повезивање ова два догађаја су дугогодишње искрено пријатељство господина Блесића и господина Бошњака, као и то што је господин Срето Бошњак написао велики број текстова о сликарству Павла Блесића, а и аутор је једне његове велике Монографије.
Захваљујући љубазности господина Блесића и његове породице, Центар за културу Ковин је добио дозволу да из пребогате колекције одабере слике по свом избору. Захваљујући томе, ковинска публика ће имати изузетну прилику да први пут  види нека најзначајнија и репрезентативна дела господина Блесића. У његовом стваралаштву уочљива су три циклуса, а ова наша поставка  је компонована тако да обједињује слике сва три циклуса и даје увид у велики део Блесићевог сликарског опуса.
Представљање књиге господина Бошњака која носи назив "Ка пуној слободи стваралаштва" је, такође можемо да кажемо, ексклузивни догађај, јер смо добили прилику да први представимо наслов који је тек изашао из штампе. Заправо, званична  промоција књиге заказана је за 28. новембар у Музеју „Цептер“ у Београду. Само захваљујући госпођи Ецији Бошњак, супрузи пок. господина Бошњака, који је био чест гост у нашој галерији, као и љубазности госпође Иване Симеоновић Челић која је приредила књигу, ковинска публика има прилику да се прва упозна са овим делом. 
Отварању изложбе и представљању књиге, на наше огромно задовољство, присуствоваће и Еција Бошњак и Ивана Симеоновић Челић - професорка у пензији Академије уметности у Београду, историчарка уметноси и сада директорка музеја "Зептер" у Београду.