ПРАЗНИЧНИ КОНЦЕРТИ У ШКОЛАМА У ДЕЛИБЛАТУ И МРАМОРКУ

22 јан 20
Прочитано 354 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
На крилима музике, онако како то доживљавају, али и уче од најбољих, ђаци у школама у Мраморку и Делиблату приредили су крајем прошле године два незаборавна концерта у својим школама и тако, заједно са учитељима и наставницима, пожелели свима успешну 2020. годину...
На крилима музике, онако како то доживљавају, али и уче од најбољих, ђаци у школама у Мраморку и Делиблату приредили су крајем прошле године два незаборавна концерта у својим школама и тако, заједно са учитељима и наставницима, пожелели свима успешну 2020. годину у коју су школски тек „упловили“, после зимског распуста. Идеју је покренула и са својим колегама реализовала професорка музичке културе Виолета Помар, а сада доносимо приче са догађаја из обе школе, као и фотографије које нам је послала. Иако је од концерата прошло неколико недеља, нека извештаји послуже као добар увод у обележавање највећег школског празника, Савиндана.
Новогодишња чаролија у ОШ „Сава Максимовић“
      У школи у Мраморку Божићни концерт уприличен је уочи зимског распуста, 20. децембра .  Програм концерта  осмислили су  су проф. музичке културе Виолета Помар, професори разредне наставе  Бранкица Савић и Родика Стеријан, а прикључили су се и професор румунског језика Мариника Пурић, професор историје Анита Меза и верске наставе  Иван Милановић.  Музички програм испуњен лепотом дечјег умећа - певањем, свирањем, игром и глумом извели су  ученици нижих  разреда, школски хор и оркестар. Као и прошле године, специјални гости, ученици ОШ "Паја Маргановић" из Делиблата:  Милица Крчуљ, Теодора Цревар, Хелена Долашевић, Марко Јовановић и Јована Меза,  представили су се  својим одабраним програмом класичне музике  као  солисти на клавиру.  
     Поменути концерт био је део пројекта школе по називом  "Новогодишња чаролија" на коjем је радило више наставника предметне и разредне наставе: Викторија Крничан Крстић, Александра Сорајић, Марија Бешлин, Милица Илић, Драгана Лазаревић, Жељка Марковић, Родика Стеријан, Мариника Пурић, Иван Милановић, Анита Меза, Бранкица Савић, Виолета Помар, Данијела Главонић. Пројекат је водила професор српског језика и књижевности Драгана Пауновић. Циљ пројекта било је не само неговање празничног духа и традиције, већ и сједињавање  наставних ванаставних и слободних активности са активностима обогаћеног једносменског рада са којим се успешно  стартовало ове школске године. Пројектом је обухваћена новогодишња  декорација школског простора,  израда и  продајна изложба декоративних предмета и честитки (на српском, румунском, немачком, енглеском , старословенском језику, чак и египћанским хијероглифима) које су вредно припремали ученици са својим наставницима. Честититке су послате старим усамљеним мештанима, представницима локалне самоуправе и организацијама у Мраморку, а имале су и симболични улогу улазница на почетку Божићног концерта. Као предах и награда, од сакупљеног прихода организована је новогодишња забава.
На крилима музике у ОШ „Паја Маргановић“
Божићни дух испунио је просторије ОШ "Паја Маргановић" у Делиблату: као и крајем 2018-те, 28. децембра 2019. године одржан је традиционални Божићни концерт. Идеју концерта покренула је професорка Виолета Помар, са циљем промовисања музички даровите деце. Посебно декорисан и употпуњен савременим рачунарским технологијама,  музички кабинет и хол школе преузели су улогу концертног простора. Концерт је традиционално отворио успешни школски оркестар пригодном божићном  композицијом „Шедрик“ Миколе Леонтовича, којом се ове године представио и на Републичком такмичењу. Да љубав према оркестарском  музицирању не нестаје ни након завршене основне школе, показало је присуство бивших чланова оркестра, сада средњошколаца, који су се радо одазвали овом музичком догађају.
Мали пијанисти Милица Крчуљ, Теодора Цревар, Марко Јовановић и Јована Меза, представили су се  својим програмом из области класичне музике. Тако се по први пут на концертном подијуму зачуо звук новог електричног клавира, посебно добављеног за овакве музичке прилике у школи. Овим вредним наставним средством директор школе наградио  је наставника музичке културе за све досадашње успехе школског оркестра. 
 Као  специјални гост концерта наступио је хор  "Искончић"  из Ковина. Овај дечји ансамбл, формиран у оквиру хора духовне музике “Искон” , основао је диригент Ненад Петковић. Под диригентском палицом Ненада Петковића и Виолете Помар, малишани узраста од три до десет година својим пригодним програмом развеселили су бројну публику.  
Врхунац концерта чинило  је спајање три ансамбла - хора нижих разреда, хора "Искончић" и дечјег оркестра, који су у финалу извели неколико заједничких композиција.

КАЛЕНДАР

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30