Одштампајте ову страницу

АКЦИЈA ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ЗГРАДИ ОПШТИНЕ

07 дец 15
Прочитано 1316 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Црвени крст Ковин, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије а на основу Националног плана прикупљања крви у Србији и уз подршку...


Црвени крст Ковин, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије а на основу Националног плана прикупљања крви у Србији и уз подршку локалне самоуправе – Општине Ковин, организује акцију добровољног давања крви у среду 09.12.2015. године у Малој сали на спрату у згради Општине Ковин, ЈНА 5, у периоду од 9,00 до 16,00 часова.Овим путем из Црвеног крста Ковин честитали су и Међународни дан волонтера, 5. децембар. „Желимо да ову акцију подрже сви волонтери са територије наше општине. Зато Вас позивамо да се одазовете и покажете хуманост на делу. Очекујемо вас да дођете на акцију, где ће вас дочекати наши волонтери“, порука је Црвеног крста Ковин.
Мото акције је „ВАШЕ КРВИ ДЕО - СПАШЕН ЈЕДАН ЖИВОТ ЦЕО“, захвалност свим људима добре воље што подржавају овакве акције и учествују у спашавању људских живота.

Ево и поруке Црвеног крста Србије, упућене поводом Међународног дана волонтера, 5. децембра
Црвени крст Србије као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи и овом приликом истиче да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју, и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање, осим што решава проблеме, такође и изграђује личност оних који волонтирају, подстиче оне са маргине једнако као и оне који раде и остварују профит, помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности. Црвени крст Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера. Од тог броја 60 % чине млађи до 30 годиина, 20% су старији волонтери, а 20% волонтера је средњих година.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице, без материјалне надокнаде. Волонтер може без ограничења да буде свако – волонтери су особе попут нас самих, то су особе које добровољно пружају директну неплаћену услугу једној или више особа.

Волонтер Црвеног крста има име и презиме. Tо је и Лука Стојановић, који је проглашен Херојем недеље у априлу у емисији "Да можда не" Јавног сервиса Србије, као и Даница Шмиц која је са својих 77 година добила годишњу награду за свој хумани рад, као и многи други који су препознати у својим локалним заједницама, особе са великим несебичним мотивима који помажу људима у невољи, олакшавају им патње и омогућују им барем нешто више сигурности у животу. Волонтерски рад представља и продубљивање добрих комшијских односа и улагање времена и труда у своју заједницу и окружење. Волонтери раде на унапређењу своје заједнице и истовремено кроз рад, бригу и учење мењају своје животе и животе својих суграђана.

Државе које подржавају идеју волонтеризма имају вишеструку добит – како кроз задовољство становништва, корисника и волонтера, тако и кроз економску, кроз директне уштеде које остварују од волонтерског рада.

Друштвене промене, као што су урбанизација, миграције, старење становништва, економске кризе, ванредне ситуације и технолошки развој мењају начин на који људи волонтирају. Волонтери су визионари - они представљају промене и носе промене. Волонтерски рад је онолико разнолик колико и особе које волонтирају. Црвени крст Србије прилагођава се овим променама, кроз мотивисање младих и развој хуманих вредности, развојем самопоуздања и солидарности.

Укључивање старијих волонтера доприноси промени слике о старењу и старије особе приказује као активне чланове друштва.

У ванредним ситуацијама Црвени крст Србије мобилише јавност и своје волонтере и тиме развија сигурност и поверење у заједници. Добровољним давалаштвом крви и првом помоћи развија се свест о потреби спашавања живота. Волонтери Црвеног крста Србије посебно су усмерени на помоћ најугроженијем становништву са циљем да се овој категорији помогне, врати и одржи достојанство.

Волонтирање је универзално, јавља се у свим културама и земљама и не зависи од економског статуса. Волонтеризам и волонтерски рад представљају један од најефикаснијих облика учествовања грађана у процесима развоја заједнице, афирмишући оно најплеменитије у људима – слободу, једнаке могућности, безбедност и правду за све људе. Волонтирање у пракси развија међусобну солидарност и толеранцију, мења свест и ставове грађана и доприноси побољшавању квалитета живота у заједници. Међународни дан волонтера обележава се 5. децембра

Данас у свету у организацијама Црвеног крста волонтира 17 милиона људи, од тога је 53% жена, а млади чине 50% од укупног броја волонтера. За почетак волонтирања неопходна је пре свега добра воља, она је снага која покреће искуство као и жеља да се на добро усмерен и ефикасан начин пружи различита врста подршке и помоћи која ће дати најбоље ефекте за корисника.