ВЕСТИ ИЗ ШКОЛА

07 дец 15
Прочитано 780 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

По доброј традицији, тридесетак ученика ковинске „Змајеве“ основне школе, посетило је на дан отварања, 6. децембра, девети по реду Фестивал науке "Чуда су свуда"

ЗМАЈЕВЦИ НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ

По доброј традицији, тридесетак ученика ковинске „Змајеве“ основне школе, посетило је на дан отварања, 6. децембра, девети по реду Фестивал науке "Чуда су свуда".
Беспрекорна ораганизација, зналачки одабир квалитетно презентованих едукативних садржаја, а све интригантно за ученике који су активно учествовали – општа је оцена овогодишње манифестације. Поменимо само да су ученици могли да засвирају на ласерској харфи, да на игралишту светлосним предметима направе невероватне слике и звуке, на штанду Центра за промоцију науке да се упознају са физичком страном светлости, док је Факултет за физику приредио поставку која их је провела од блиставе до невидљиве светлости. Једна од занимљивости овогодишњег фестивала било је и гостовање лондонског Империјал колеџа, који је довео робота Наоа који имитира наше фацијалне експресије. Природњачки центар из Свилајнца је приказао много тога везаног за геологију, постанак живота и еволуцију.
Одушевљени млади „Змајевци“ са Фестивала су понели су много импресија и жељу да и наредних година наставе ову веома корисну традицију, јавља Дејан Крецуљ, ПР школе.


„ДЕСАНКИНИ“ ЂАЦИ У ГОСТИМА У МАЛОМ БАВАНИШТУ

Ученици II и III разреда школе „Десанка Максимовић“ из Ковина, заједно са учитељицама Татјаном Бошков, Наташом Буљугић и директорком Аном Новковић, одазвали су се позиву Удружења жена „Велико храбро срце“ из Малог Баваништа, где је 4. децембра у сеоском Дому културе одржана Манифестација „САЧУВАЈМО ЗДРАВЉЕ УЗ ПОСТ И ПРАВОСЛАВЉЕ“.
Добродошлицу свим гостима приредили су ученици и предшколци издвојених, комбинованих одељења ПУ “Наша радост”и „Змајеве“ школе из Малог Баваништа, приредбом коју су деца припремила са учитељицом Веронком и васпитачицом Љиљом. Обучени у традиционалне народне ношње, представили су се кроз текстове о свему ономе што чини здраву храну, а чега на селу има на претек, као и влашким народним играма.
Домаћице из Удружења Велико храбро срце“ су након приредбе послужиле госте укусном, домаћом и здравом храном. Уз причу о божићном посту, традицији и обичајима нашега краја, деца из ковинске школе „Десанка Максимовић“ су по други пут присуствовала овој манифестацији. Након послужења, деца домаћини су се са гостима играла заједно у школском дворишту, а на растанку и фотографисали за успомену.
Договорено је наредно дружење које су сви радо прихватити, јер се тако деца уче поштовању и уважавању различитих народних обичаја, као и култури и толеранцији, преноси Наташа Буљугић, ПР школе.
ПЛОЧИЧКИ ЂАЦИ-ГЛУМЦИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ


Драмска секција Основне школе "Ђура Филиповић" из Плочице са представом „ТАЈ ЛУДИ СВЕТ“, гостује 12. децембра од 18 сати на сцени Градског позоришта Центра за културу Смедеревска Паланка, у оквиру размене програма. Аутор представе је Тоде Николетић а режирао ју је Марко Рајковић.
Из Центра за културу Ковин обавештавају да су Плочичани гостовали 5. децембра на Масукиним данима у Великој Плани. 38. по реду, познати позоришни фестивал одржава се ове године од 1 – 17. децембра, уз учешће професионалних, аматерских и дечијих представа.


КАЛЕНДАР

« Децембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31