ЕВРОПСКА ОЗНАКА КВАЛИТЕТА ЗА ПРОЈЕКАТ „ЗМАЈЕВАЦА“

14 јан 16
Прочитано 721 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Иако је зимски школски распуст био увелико у току, већ другог дана ове године стигле су лепе вести из облати образовања...


Иако је зимски школски распуст био увелико у току, већ другог дана ове године стигле су лепе вести из облати образовања: Пројекат „ПИК – промене, иновативност, креативност“ који је покренуо и води наставник ковинске „Змајеве“ школе Дејан Крецуљ, добио је „eTwinning Label “ознаку квалитета.
Одмах по покретању, у пројекат су се укључиле школе из Словеније, Србије, Босне и Херцеговине и Бугарске, а очекује се и значајан број школа из земље и иностранства. „eTwinning“ активности подстичу сарадњу међу школама у Европи употребом информационо-комуникационих технологија. Покренут 2005. године као главна акција Европске комисије у оквиру Програма е-учења, „eTwinning “ је од 2014. године интегрисан у програм „Erasmus+“, Европски програм за образовање, обуку, младе и спорт. Његова Централна служба подршке (CSS) је под управом Европске мреже школа, која представља међународно партнерство 31 европског министарства образовања, са циљем развоја наставе за потребе школа, наставника и ученика широм Европе. „eTwinning“ има додатну подршку на националном нивоу у виду 37 националних тимова за подршку.

Циљ овог пројекта је подстицање ученика да у свакој ситуацији буду спремни на промене, да сваком проблему приђу на другачији начин. Иновативност и креативност су неопходне особине успешног рада људи у свим областима живота и кључ до успеха. Акроним курса, ПИК, указује на пик карту која симболизује амбициозног човека који има циљ. Програмом пројекта одређен је следећи поступак реализације: на почетку рада упознавање ученика у својим националним групама са тематиком и ИКТ алатима који су неопходни за пројекат; окупљање у међународним тимовима и упознавање са задацима. Пројекат је и вршњачко тимско учење тако што ученици самостално или у слободно одабраним групама раде неке иновације, промовишу га, креирају спот, банер итд. Резултат тога је објављивање продуката на основу сакупљених материјала - врши се редакцијско резимирање и објављивање зборника радова који се публикује у е-форми. Завршни производ ће бити е-књига, са рецензијама колега са „eTwinninga“ и релевантних стручњака.


КАЛЕНДАР

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30