НОВИ ФЕСТИВАЛ - „КОВИНСКИ ПОЗОРИШНИ СУСРЕТИ“

07 мар 16
Прочитано 729 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Међу новим пројектима које је упланирала да покрене Установа Центар за културу Ковин у овој години, јесте и позоришни фестивал „Ковински позоришни сусрети 2016“...


Међу новим пројектима које је упланирала да покрене Установа Центар за културу Ковин у овој години, јесте и позоришни фестивал „Ковински позоришни сусрети 2016“ – „Нови почетак“. Фестивал ће се одржати под покровитељством Општине Ковин од 24. до 27. марта и биће права прилика да овдашњи љубитељи театра на локалној сцени виде неколико сјајних позоришних ансамбала и аутора.
Покретање фестивала „Ковински позоришни сусрети“ (КоПС) мотивисано је потребом представљања различитих позоришних естетика, театарских остварења из продукције професионалних позоришта Србије на једном месту, у оквиру једног фестивала, кажу у Центру за културу. Локална самоуправа препознала је идеју и подржала пројекат са 850.000 динара, колико је издвојено у буџету за 2016. годину.
Према речима селектора КОПС-а, редитеља Александра Саше Волића, „кроз програм првог Фестивала, уз мото „Нови почетак“, публика ће се упознати са вредностима репертоарског позоришта и врхунским стваралаштвом уметности глуме.“
Фестивалски програм отвара представa „Чехов је Толстоју рекао збогом“ Мира Гаврана, у режији Ирфана Менсура. У продукцији "Радње за производњу позоришта", премијерно је изведена децембра 2014. на сцени Битеф театра. „Видећемо фиктивни сусрет два значајна руска писца, гледаћемо Предрага Ејдуса, барда српског глумишта, који надахнуто и бриљантно игра Лава Николајевича Толстоја и младог Игора Ђорђевића, који тумачи лик младог Антона Павловича Чехова“, најављује селектор.
Друге фестивалске вечери публика ће гледати представу Народног позоришта из Шапца, „Постмодерни кабаре доброг војника Швејка“, у адаптацији и режији Александра Лукача. Ова ансамбл представа, уз помоћ претапања жанрова комедије, кабареа, гротеске, актуелизује антиратну причу о насиљу, лицемерју и милитаризму.
Представу Крушевачког позоришта, „Лепотица Линејна“, ирског драмског писца Мартина Макдонеа, публика ће гледати трећег дана у вечерњем термину. Прича је о вечито актуелном проблему насиља у породици, праву на избор и слободу сопственог идентитета, у адаптацији и режији Милоша Јагодића, а интересантно је да је музику за представу компоновао Милан Ђурђевић из „Неверних беба“. Гошћа ансамбла је Љиљана Стјепановић, првакиња Позоришта на Теразијама, а двоје глумаца из представе награђивано је за улоге у њој: Јелена Стајковац је за тумачење лика Морин Форлан добила награду „Зоранов брк“ за глумачку бравуру на „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару, док је Никола Ракић, за улогу Реја Дулија, награђен за младу наду на смедеревском фестивалу „Театар у тврђави“.
У суботу, трећег дана Фестивала, у подне ће дечју представу„Свињарева тајнa“ одиграти гости из Смедеревске Паланке, Дечја сцена тамошњег Градског позоришта при Културном центру.
Последњег дана првог „КоПС“-а, 27. марта, на Светски дан позоришта, гости ће бити најбољи позоришни аматери у Србији у 2015. години – ансамбл из Крушчића, са представом „Велика драма“. Ова представа Синише Ковачевића, коју је на сцену Драмског студија “Луча” у Крушчићу поставио Дејан Цицмиловић, победила је на 57. фестивалу аматерских позоришта, одржаном прошлог јуна у Кули.
Све представе публика ће гледати са почетком у 20 часова у позоришној сали Центра за културу Ковин (осим дечје представе у суботу, 26. марта, од 12 сати).

Организатори су саопштили да продаја комплета улазница за „КоПС 2016.“ почиње у понедељак, 7. марта, док ће се карте за појединачне представе продавати од 23. марта. Детаље о томе пронађите на www.kulturakovin.rs


КАЛЕНДАР

« Септембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30