Одштампајте ову страницу

У СКОРЕНОВЦУ 9. ДАНИ МАЂАРСКЕ КУХИЊЕ

11 окт 16
Прочитано 2406 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Традиционална, 9. по реду манифестација Дани мађарске кухиње, одржана је 08. октобра у Скореновцу, у организацији Савеза уметничких друштава из Скореновца, МЗ Скореновац и Удружења за развој села.

Традиционална, 9. по реду манифестација Дани мађарске кухиње, одржана је 08. октобра у Скореновцу, у организацији Савеза уметничких друштава из Скореновца, МЗ Скореновац и Удружења за развој села.

Циљ ове манифестације је да представи мађарску културу, традицију и гастрономију.
Пуцањ из пушке означио је почетак овог једнодневног дружења, а добродошлицу гостима и успешан рад учесницима пожелелели су председник МЗ Скореновац, Тибор Ђерфи и свештеник римокатоличке цркве Чипак Чаба.
Председница општине Ковин, Сања Петровић, председник СО Ковин Зоран Брадањи и помоћник председнице Ратко Мосуровић посетили су манифестацију, па је том приликом председница истакла да општина Ковин, годинама, подржава ову манифестацију уважавајући права националних заједница да негују свој идентитет, што ће и у будуће бити један од приоритета развоја наше мултиетничке средине.

Посетиоци су имали прилику да, уз звуке мађарске музике, из 30 котлића уживају у дегустацији свињског, јунећег и ловачког гулаша, секељ гулаша, рибљег паприкаша. Чланови Омладинског клуба ,,Тинет“ из Скореноваца припремали су специјалитет Хотлин-тањирасти котлић-мађарско јело које се састоји од свињског меса, домаће кобасице, сланине, лука, кромпира, црвене паприке, јабуке. Поред главних јела, туристи су могли да пробају чипкасте крофне, куглоф, киртеш колач и традиционални мађарски специјалитет од теста-лангош.
Поред штандова са ручним радовима, свој штанд имали су и ученици основних школа ,,Жарко Зрењанин“ из Скореновца и ,,Ђура Филиповић“ из Плочице, који су продајом рукотворина покушавали да зараде новац за екскурзију и матуру.
Дани мађарске кухиње, сваке године, окупe већи број страних и домаћих туриста, а то је и прилика да се окупе Скореновчани који живе и раде у иностранству.