"ЂУРИНА" ШКОЛА УНАПРЕЂУЈЕ САРАДЊУ СА КОЛЕГАМА ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

23 нов 16
Прочитано 1017 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Делегација ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин боравила је прошле недеље у дводневној службеној посети пријатељској основној школи у Орможу у Словенији. Осам представника ковинске школе и представница Удружења Словенаца из Панчева дочекани су испред Општинске куће у Орможу.


Делегација ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин боравила је прошле недеље у дводневној службеној посети пријатељској основној школи у Орможу у Словенији. Осам представника ковинске школе и представница Удружења Словенаца из Панчева дочекани су испред Општинске куће у Орможу. Гостима из Србије обратио се заменик градоначелника- поджупан топлом добродошлицом и говором о општини Ормож, њеном развоју и плановима. На централном радном састанку другог дана, делегације двеју пријатељских школа уговориле су прецизне кораке у даљој сарадњи: „Школа из Орможа већ ради на Еразмус пројекту који обухвата сарадњу са школама из других држава - Литванијом, Грчком, Пољском, Шпанијом, Румунијом и има за циљ да ученике ослободи слепе зависности од информационих технологија и приволи практичном раду на задацима. Почаствовани смо позивом да се са својим наставницима и ученицима и наша школа укључи у овај пројекат,” каже директорка „Ђурине“ школе, Иванка Момиров.
Она додаје да је усаглашено да се сарадња у оквиру поменутог пројекта гради на теми „Од бундеве до уља“. Оба поднебља су погодна за узгајање бундева, пољопривреда је једнако заступљена грана привреде, а производња бундевиног уља је у Словенији на много напреднијем нивоу. Поред тога, тема нуди много нових сазнања у вези са биолошким условима узгајања, хемијском технологијом цеђења уља и традиционалном употребом бундеве у кулинарству, што све може бити веома занимљиво ученицима.
“Даља сарадња на пројекту ће бити настављена преко друштвених мрежа, а има простора и за будуће посете којима би се могли придружити и ученици. У име колега, захваљујем се општини Ковин и председници Сањи Петровић, свима који су нам омогућили незабораван доживљај током дружења са пријатељима из Орможа“, каже Иванка Момиров.
Поред радних састанака, гостољубиви домаћини искористили су сваки тренутак да пријатељима из Ковина прикажу свој крај и традицију, па су их првог дана повели у обилазак локалне винарије, организовано је вечерње дружење уз тамбураше на видиковцу у оквиру једног од бројних винограда. Другог дана посете, у школи је обележен Дан традиционалног словеначког доручка који чине мед, млеко, маслац, домаћи хлеб и јабуке. Дечји оркестар је свирао, плесна група играла, а кроз драмски игроказ је још једном акцентован значај традиције за народ.


КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31