ОПРЕЗНО СА ПИРОТЕХНИКОМ - СЛАВИМО БЕЗБЕДНО

22 дец 16
Прочитано 1269 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Празници су незамисливи без пиротехнике попут петарди, ракетица и ватромета. Иако многи мисле да је реч о безазленој дечјој забави, све чешће смо сведоци трагичних последица њихове употребе. Зато је ове године у ковинској ОШ “Јован Јовановић Змај” свим ученицима старијих разреда у последњој радној недељи пред зимски распуст...


Празници су незамисливи без пиротехнике попут петарди, ракетица и ватромета. Иако многи мисле да је реч о безазленој дечјој забави, све чешће смо сведоци трагичних последица њихове употребе. Зато је ове године у ковинској ОШ “Јован Јовановић Змај” свим ученицима старијих разреда у последњој радној недељи пред зимски распуст, на часовима техничког образовања наставник Дејан Крецуљ, који је и резеврни војни старешина обучен за рад са минско-експлозивним материјама, у сарадњи са школским полицајцем Полицијске станице Ковин, одржао веома ефектне радионице које су указале на све опасности која ова “забава” собом носи.
Иако чак 90 одсто старијих основаца мисли да се не могу повредити тако што ће бацати петарде и да је овај вид забаве потпуно безбедан - пошто су погледали филмове у којима су видели вршњаке са озбиљним опекотинама и повредама лица и руку - већина их је променила мишљење. Како су у едукативним филмовима истакли лекари, најчешће су повреде прстију и шаке, али долази и до дубоких опекотина које захтевају хируршко лечење, има тежих повреда усне дупље, носа, очију, као и повреда главе које могу да угрозе живот. Ипак, и у овом проблему родитељска брига је најважнија, а одговорност породице највећа. Стога се ова заједничка акција правовремно спроводи и очекујемо да ће уродити плодом, да ће предстојећи празници протећи у радости и без повреда, јер лепше је без петарди – славимо безбедно, поручују из „Змајеве“ школе.


КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31