У ТОКУ ЈЕ КОНКУРС САБОРА „ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ“

Део награђених 2016. године Део награђених 2016. године
10 мар 17
Прочитано 811 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Дечји сабор „Дани ћирилице“ покренут је пре шеснаест година са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.


Дечји сабор „Дани ћирилице“ покренут је пре шеснаест година са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши калиграфски рад, иницијал, вез, илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера, Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња, Да се ја питам, Сачувајмо ћирилицу, Никад не заборави.
Овогодишња тема је „Мајка“, а радове примају до 21. априла. Централна манифестација „Дани ћирилице“, када ће бити додељене награде најбољима, одржаће се ове године 20. маја у Баваништу. Детаље Кокурса погледајте у документу испод овог текста, а ево још чињеница о јединственој манифестацији код нас и о томе шта је све организовано прошле године:
На конкурсу за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Календар републичких смотри, до сада је учествовало 46000 ученика из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Хрватске, Руске Федерације, Албаније, Грчке, Швајцарске, Италије, Румуније, Чешке, Француске, Енглеске, Немачке, Шведске, Норвешке, Аустралије, Новог Зеланда, Кине, Јужне Африке, Америке.
Године 2016. жири у саставу: др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански, Милена Дорић и Љиљана Симић за литерарне радове и проф. др Сузана Полић, Вилма Нишкановић и проф. Драган Боснић за ликовне радове, доделио је 109 награда и 65 похвала.
Награђене и похваљене ученике поздравили су дечји песници Слободан Станишић и Мошо Одаловић.
Током Сабора одржана је изложба најлепших ликовних радова и мале радионице керамике, плетења цветних венаца, старих дечјих игара и српског кола.
Чланови КУД-а „Аца Обрадовић“ приказали су сплет игара из Србије.
Велику пажњу и радост деце изазвало је такмичење за најукуснији колач, а победник је и ове године Актив жена „Дуга“ из Баваништа.
Округли сто на тему српске ћирилице водио је Драгољуб Збиљић, председник Удружења „Ћирилица“ из Новог Сада.
Седмог августа организатор је угостио педесеторо деце из расејања, њихове наставнике и родитеље. Госте је поздравио заменик председнице Општине Ковин, Ђура Крстић. Најуспешнијим учесницима додељене су награде, а сви су добили признање Чувар Српства.
За ручак су послужени ћевапи и војнички пасуљ, крофне, штрудле с маком и други старински колачи, дар Актива жена „Дуга“.
Током послеподнева одржане су радионице керамике и веза, које су водили Михајло Петровић и Милица Марковић. Чланови КУД-а „Аца Обрадовић“ извели су неколико старих дечјих игара, а онда су им се у игри придружили вршњаци из дијаспоре, тако да су раздрагани малишани уживали у игри и дружењу. Оштем весељу допринео је и Банди Николић, који је омогућио деци да бесплатно јашу поније.
Током Међународног сајма књига у Београду одржана је Ретроспективна изложба најлепших дечјих радова и промоција Зборника најбољих литерарних радова приспелих на конкурс, коју је видело више хиљада посетилаца Сајма.
Трећег децембра одржана је завршна свечаност Сабора, концерт фолклорног стваралаштва „Велико Ацино коло“, на коме је учествовало око 250 деце из пет ултурно-уметничких друштава и три школе, међу којима су највеће интересовање изазвали су ученици школе која ради при Амбасади Руске Федерације.
Сабор се одржава под покровитељством Министарства просвете и Општине Ковин, уз медијску подршку РТС-а („Жикина шареница“ и Сателитски програм).

document Конкурс ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ 2017 (34 KB)


КАЛЕНДАР

« Јун 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

ВРЕМЕ

Углавном облачно

22°C

КОВИН

Углавном облачно

Влажност: 72%

Ветар: 11.27 km/h

  • 18 Јун 2018

    Thunderstorms 26°C 17°C

  • 19 Јун 2018

    Thunderstorms 27°C 18°C