ШАМПИОНИ ХАРМОНИКЕ – МАРКО И ДАНИЈЕЛ ИЗ ДЕЛИБЛАТА

27 мај 17
Прочитано 4643 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Марко Сармеш и Данијел Иљенкаревић „освојили“ су немачки Клингентал – на управо завршеном најпрестижнијем Интернационалном такмичењу хармоникаша, које је 54. пут одржано у поменутом граду, у I такмичарској категорији , узраста до 12 година, заслужено им је припало 2. односно 3. место.


u Muzeju harmonikeМарко Сармеш и Данијел Иљенкаревић „освојили“ су немачки Клингентал – на управо завршеном најпрестижнијем Интернационалном такмичењу хармоникаша, које је 54. пут одржано у поменутом граду, у I такмичарској категорији , узраста до 12 година, заслужено им је припало 2. односно 3. место. У финалу, у конкуренцији такмичара из десетине земаља (Кине, Бугарске, Казахстана, Француске, италије, Шкотске, Шпаније, Пољске, Русије, Белорусије, Словеније, Немачке..), боља од њих била је једино Кинескиња, којој је припало 1. место.
Њихов ментор, проф. Сузана Вуковић Пејић о припремама, наступу и вансеријском успеху каже следеће: „Марко и Данијел много су и вредно радили да би уопште били позвани у Клингентал, јер ми јесмо послали програм с којим ће наступати, али „улазница“ стиже тек када добијете позивно писмо. Успели смо у томе, а у Немачкој се такмичење одвија у две етапе: у првој, елиминационој, обавезна је троставна циклична композиција у трајању до 7 минута. У другој етапи, стручни жири поставља финалисте (четворо стручњака своју одлуке доносе одвојено, свако за себе), али такмичари све до краја не знају колико поена су освојили укупно, тако да нема простора за и најмање калкулације до самог краја и проглашења. У финалу, свира се 15-минутни програм, што није нимало лако за овај узраст, али моји ученици су били сјајни. Марко је изводио Скарлетија, Рихтера, Дојчиновића...док је Данијел свирао Чиморозеа, Солохина, али и варијације на тему народне песме „Једна цура мала“, од Виктора Власова. Стигли су до победничког постоља уз пуно вежбе и рада, али и уз огромну подршку родитеља, породице, који су сами финансирали учешће на такмичењу. Надам се да ће у неком наредном периоду бити формиран некакав фонд за талентовану децу, из којег бисмо црпели подршку и помоћ сви – и у области музике, спорта, науке..“

Марко и Данијел имају пуно заједничког: кумови су, похађају исто одељење 5. разреда школе „Паја Маргановић“ у Делиблату и четврти разред музичке школе „Коста Манојловић“ Смедерево – одсек за хармонику у одељењу у Ковину, у Центру за културу. Чланови су школског оркестра у Делиблату. А обојица су већ, како за њих каже поносна професорка Сузана, прави мали уметници, јер заједно су освојили више од 30 медаља на републичким и интернационалним такмичењима, фестивалима, па и на надметању преко интернета. Сада су се попели и на победничко постоље највећег међународног такмичења на хармоници и овај огроман успех имаће посебно место у њиховим уметничким биографијама.

Професорка додаје да се у Немачкој обрело, међу више од 100 такмичара, укупно 9-оро хармоникаша из Србије, од тога 6 ученика музичке школе из Смедерева и 3 из Крагујевца. Поред дечака из Делиблата, ученици из Крагујевца су у II категорији заузели 2. и 3. место, али је важно да су сви представници Србије били у финалу, што је већ невероватно постигнуће.

Боравак на највећем такмичењу у бранши, мали уметници и њихова професорка искористили су и да упознају лепоте и знаменитости чувеног немачког градића, па су посетили Музеј хармонике, као и планинску стазу за ски скокове, јер Клигентал је, кажу, на најлепши начин спојио музику и спорт и зато га топло препоручују туристима из целе Европе и шире.


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31