Одштампајте ову страницу

СТАРИ ЛАЛА, КОВИНСКИМ СОКАЦИМА СЕДМИ ПУТ

21 јун 17
Прочитано 1268 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Опште удружење предузетника општине Kовин – секција Стари Лала, под покровитељством Општине Ковин, реализовало је током протеклог викенда, 17. и 18. јуна, 7. по реду манифестацију „Стари Лала“, у центру Ковина и „оближњим сокацима.“ На церемонији свечаног отварања госте и суграђане .....


Опште удружење предузетника општине Kовин – секција Стари Лала, под покровитељством Општине Ковин, реализовало је током протеклог викенда, 17. и 18. јуна, 7. по реду манифестацију „Стари Лала“, у центру Ковина и „оближњим сокацима.“ На церемонији свечаног отварања госте и суграђане поздравила је у име локалне самоуправе Виолета Оцокољић, већница која је, између осталог, поручила: „Општина Ковин подржава ову манифестацију од самог почетка, управо због чињенице да је замисао организатора од 2011. године, до данас, било и остало - неговање и чување најбољег што се овде у Банату преноси кроз генерације. Наравно, циљ је и промоција наших потенцијала – туристичких, културно-историјских и других. Са друге стране, радо дочекујемо оне који нуде своје производе и размену искустава, а из таквих контаката отвара се тржиште и стварају шансе за посао и напредак. У име општине Ковин, организаторима из Општег удружења предузетника желим да сви програми овогодишње манифестације протекну добро и на радост, да добре поруке „из душе старог Баната“ стигну до сваког посетиоца и да ови дани буду најлепши увод у летњу сезону распуста и одмора“, рекла је Оцокољићева и прогласила манифестацију отвореном.
Госте је посебно, у име организатора, поздравио директор манифестације, Славољуб Стојадинов, а званичну здравицу „Старог Лале“ говорио је ученик Вук Радојковић, најбољи рецитатор у Војводини у категорији ученика нижих разреда основаца. Хор духовне музике „Искон“ извео је химну Србије „Боже правде“ и кратак пригодни програм, уз нарацију професора Николе Љубоје. Посетиоци су уживали и у извођењу Музичког друштва „Ковински бећари“, јер нема лала без тамбурице. Захваљујући голубарима Ковина, на крају формалног отварања манифестације, полетели су са летње позорнице голубови, као симбол мира и радости.
У уводном делу уочи отварања, волонтери Црвеног крста Ковин извели су показну вежбу пружања прве помоћи на месту несреће – симулирана је саобраћајка у којој деца на ролерима и бициклима неопрезно излећу на пут, а на њих налеће аутомобил. Збрињавањем „повређених“ екипа ЦК желела је да покаже како се то ради до тренутка доласка професионалаца, али истовремено и да подсете да треба бити опрезан у саобраћају.
Туристичка организација општине Ковин, у сарадњи са Друштвом за неговање традиција Банатске војне границе, организовала је Ревију банатских ношњи, одела и униформи. Модели су били чланови Аматерског позоришта Ковин и ученици Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ Ковин. Иван Радић објашњавао је публици порекло модела и из ког су времена, а испричао је и причу о томе како су Срби у Банату добили име „Лале“.
Прве вечери, традиционално су наступили фолклори, поред домаћина - КУД „Младост“ Ковин, публика је аплаузима наградила сјајне наступе АКУД „Жикица Јовановић Шпанац“ из Београда, КУД-а „Ђока Павловић“, Београд, Ансамбла „Вила“ из Новог Сада, КУД-а „Абрашевић“ из Крагујевца, као и гостију из Републике Српске, КУД-а „Посавина“ из Црквине.


Пешачка зона у центру Ковина поново је била испуњена штандовима са ручно рађеним предметима и другим занимљивима занатским производима, организован је мини сајам пољопривредних машина (старих и нових) а ревијално су приказане вештине стреличарства.
У Улици Лазе Костића кувала се рибља чорба и награђене су три најбоље, а награђени су и најлепши фијакери којима су посетиоци могли бесплатно да се провозају у току поподнева.

Другог дана, у недељу, традиционално је организовано цртање мотива Старог Лале, као и такмичења у заборављеним играма: трчање у џаку, ношење јајета у кашици, терање бандаша, кликери у рошу.... Било је и обарања руку, као и ревијално надвлачење конопца.
Организована је припрема и дегустација националних јела на традиционалан начин, слани и слатки специјалитети.
Оба дана локални ликовни уметници цртали су и сликали предивне мотиве Баната у центру Ковина и тиме улепшали овогодишњег Лалу
Програм је завршен весело у недељу увече, проглашењем победника у свим такмичењима, а као посластица овогодишње манифестације – „послужен“ је целовечерњи концерт Ансамбла „Коло“, који је одушевио све.
Фото: Н. Будисављевић, „Мој Ковин“ и Пресс општине Ковин

Победници такмичења 2017:

НАЈЛЕПШИ ШТАНД
1. Дрвена бајка, Смедеревска Паланка
2. Кибицфенстер, Палић
3. Идеја, Кикинда

Најкреативнији штанд: Удружење жена „Мајка Ангелина“, Купиново

НАЦИОНАЛНА ЈЕЛА
Слани специјалитети
1. Бојан Козловачки
2. Удружење „Вредне руке жена Ковина“
3. Актив жена „Велико храбро срце“, Мало Баваниште
Слатки специјалитети
1. Актив жена из Шумарка
2. Актив жена из Скореновца
3. Актив жена Друге МЗ Ковин
Удружење „Вредне руке жена Ковина“
Специјална награда: Актив жена Прве МЗ Ковин „Приказ славе“

СЛИКАЊЕ МОТИВА СТАРОГ ЛАЛЕ
1. Павле Коложар
2. Теодора Радовић
3. Група васпитачице Зоце (ПУ „Наша радост“)

ТЕРАЊЕ БАНДАША
1. Душан Петрић
2. Јован Здравковић
3. Зоран Здравковић

СКАКАЊЕ У ЏАКУ
1. Андреј Заволовшек
2. Павле Коложар
3. Јован Здравковић

КЛИКЕРИ У РОШУ
1. Вукота Шалипур
2. Душан Петрић
3. Андрија Ратковић

НОШЕЊЕ ЈАЈЕТА У КАШИЦИ
1. Јана Шалипур
2. Павле Коложар
3. Тибор и Теодор Фораи