Одштампајте ову страницу

ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ И ИЗЛОЖБА У ДЕЛИБЛАТУ

22 авг 17
Прочитано 1410 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин, огранак „Богдан Петровић“ Делиблато, организовала је вишедневни програм у оквиру Преображењских дана у Делиблату.
Програм је почео је у четвртак, 17. августа, отварањем изложбе народне радиности и грнчарије.


Библиотека „Вук Караџић“ Ковин, огранак „Богдан Петровић“ Делиблато, организовала је вишедневни програм у оквиру Преображењских дана у Делиблату.
Програм је почео је у четвртак, 17. августа, отварањем изложбе народне радиности и грнчарије. Представљена је румунска грнчарија рађена шездесетих и седамдесетих година прошлог века, слике на платну -вез са мотивима цвећа на тревири свиленим концем, бугарски ћилими, шустикле, ручно плетени џемпери, ручно хеклане блузе, вез на панами. Изложбу је посетио, у име локалне самоуправе, председник СО Ковин Зоран Брадањи и том приликом се задржао у разговору са младим суграђанима. Поставка је, иначе, отворена за посетиоце до 30. августа.
У петак, 18. августа, одржано је књижевно вече са завичајним аутором, Тамаром Радуљев, која се у овај ред аутора сврстала објављивањем збирке песама „Басен срца“, о којој каже да „представља оно посебно, тајно место у мом срцу, где се скупљају и сабирају све лепе, али и тужне мисли и где се моја осећања једино налазе на сигурном месту.“
Књижевној вечери присуствовале су, у име издавача - Књижевне омладине Србије - директорка, Верица Секирарски и песник-сарадник Тања Вукићевић која је представила рад Књижевне омладине Србије и говорила о поезији Тамаре Радуљев.
Присутни су тако имали прилику да чују да је реч о институцији која постоји скоро 40 година, где се млади писци и други креативни људи организују и свестрано делују на развој уметности, пре свега књижевности и стециште је перспективних аутора жељних промоције својих идеја, дела и пројеката. Своја прва књижевна дела ту је објавила већина наших великих књижевних имена, као што су Давид Албахари, Светислав Басара, Владета Јеротић, Исидора Бјелица, Милован Данојлић и многи други. Књижевна омладина Србије негује искључиво домаћу књижевност и афирмише првенствено квалитетна књижевна дела младих аутора, при чему је позната по јединственој едицији прве књиге „Пегаз“.
Друга промоција организована је у суботу, 19. августа и то збирке песама „Док будна сањам“ Александре Богдановић, која ради у Музеју књига и путовања.
Изненађење вечери је било присуство Саше Едија Ђорђевића, аутора романа „Јаничар“ и „Устаник“, који је дошао у Делиблато да пружи подршку млађој колегиници.