Одштампајте ову страницу

БИБЛИОТЕКАРИ СУМИРАЈУ ГОДИНУ – ПРОГЛАШЕНИ НАЈ ЧИТАОЦИ

20 дец 17
Прочитано 450 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Као што обичаји „налажу“ на крају календарске године, у Библиотеци „Вук Караџић“ своде резултате, окупљају најбоље од струке, а традиционално и награђују најверније кориснике богатог и разноврсног књижног садржаја који краси полице установе, како у седишту у Ковину, тако и у огранцима у селима општине.

Као што обичаји „налажу“ на крају календарске године, у Библиотеци „Вук Караџић“ своде резултате, окупљају најбоље од струке, а традиционално и награђују најверније кориснике богатог и разноврсног књижног садржаја који краси полице установе, како у седишту у Ковину, тако и у огранцима у селима општине.  Овогодишња додела похвалница и књига најбољим читаоцима у 2017. години организована је у Ковину 12. децембра. Издвојени су највернији конзументи лепе речи из Ковина и огранака у Баваништу, Гају, Дубовцу, Делиблату, Мраморку, Скореновцу и Плочици. Награђени су у две категорије, одрасли и деца.Ево ко су нај читаоци у 2017. години:КОВИН- Марија Котарица – пензионер, Јасмин И. С. Ахмад, 7. разред основне школе;БАВАНИШТЕ – Божица Чалић Пугар, запослена и  Јована Јовић, 3. разред ОШ; ГАЈ - Андреја Растовац, домаћица и  Даница Пајкић, 7. разред основне школе;ДУБОВАЦ- Јованка Секулић, домаћица; Марко Станојев,  3. разред  ОШ; ДЕЛИБЛАТО - Ливија Шурјанац, пензионер; Андреја Стојмиров, 3. разред ОШ;МРАМОРАК - Марија Наод, домаћица; Михајло Дамјановић, 7. разред ОШ;СКОРЕНОВАЦ - Gizela Fabian; Erik Meszecsov, ученик 1. разреда ОШ;ПЛОЧИЦА – Јасмина Милованов, запослена и Бојана Милошев 7.р. ОШ.  
Поводом обележавања Дана библиотекара, запослени у Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин и најбољи читаоци су 18. децембра посетили Музеј књиге и путовања и Музеј савремене уметности у Београду.Музеј књиге и путовања је основало невладино, непрофитно Удружење грађана „Адлигат“, које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње. Назив удружења потиче од стручног библиотечког термина који означава више разноликих књига повезаних у једне корице. У том склопу је и Музеј српске књижевности, а Удружење поседује више од милион библиографских јединица, од чега више десетина хиљада раритета. У оснивачком одбору „Адлигата“ нашли су се, међу педесетак изузетних имена - Милован Данојлић, Перо Зубац, Срба Игњатовић, Миодраг Павловић ( који су оставили своје легате), Дарко Танасковић, Љубивоје Ршумовић, Филип Давид, Матија Бећковић, Иво Тартаља, Емир Кустурица.Посета Музеју књиге и путовања  била је прилика да се види богата колекција из разних делова света, архива  и рукописи познатих личности. У сталној поставци налазе се књиге на штапићима од бамбуса, папируса, на најквалитетнијој свили, са резбареним корицама од дрвета, књига на папиру направљеном од слоновог измета, јестива књига од пиринча; молитвеник са Тибета са корицама од мермера, из Монголије са украсима од жада..У недавно отвореном потпуно реновираном Музеју савремене уметности на Новом Београду, група је погледала изложбу „Секвенце“, која представља уметност Југославије и Србије у периоду од почетка двадесетог века, до данас.
Ковински библиотекари присуствовали су XIV Конференцији Библиотекарског друштва Србијe, одржаној у Народној библиотеци Србије 14. и 15. децембра.Тема Конференције је била „Заговарање, промовисање и лобирање за библиотеке и библиотечко-информациону делатност.“ Библиотекарке су имале прилику да чују изузетне предаваче из земље и иностранства, који су презентовали своје радове.Колеге из Србије су представили примере добре праксе заговарања и лобирања за библиотеке у нашој земљи.