Одштампајте ову страницу

„ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ“ - ЧУВАРИ АЗБУКЕ И ПРАВОСЛАВЉА, РАСАДНИК МЛАДИХ ЛИТЕРАТА И ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА

12 јан 18
Прочитано 840 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Крајем децембра 2017. године из штампе је изашла књига „Млади говоре“. У књизи je објављено 264 од преко 10.000 литерарних радова приспелих током претходних шеснаест година на конкурс „Дани ћирилице“, које са успехом организује истоимено удружење из Баваништа.

Крајем децембра 2017. године из штампе је изашла књига „Млади говоре“. У књизи je објављено 264 од преко 10.000 литерарних радова приспелих током претходних шеснаест година на конкурс „Дани ћирилице“, које са успехом организује истоимено удружење из Баваништа. Деца су писала о љубави и милосрђу, ћирилици, колевци, части, брату, мостовима, светињама, (не)забораву, човечности,  мајци и о томе шта би чинила да се она питају. Књига, одштампана уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије, садржи 272 стране формата А5. Повез је тврд, а тираж 1.500 примерака. Ово је заправо на неки начин „зборник зборника“, у једном штиву сабрано све најквалитетније што је изашло из пера младих људи који су писали на задату тему ћирилицом.Издању „Млади говоре“ претходио је наступ на 62. Међународном сајму књига у Београду са изложбом „Дани ћирилице Баваниште 2017“, на којој су изложени најлепши ликовни радови приспели на Конкурс.  На штанду, који је организатор Сајма и ове године уступио без накнаде, приказан је и годишњи Зборник најбољих литерарних радова, објављен непосредно пре Сајма.Такође, поводом 80-годишњице од оснивања и 30-годишњице од поновног успостављања Вукове задужбине, у Српској академији наука, 9. новембра одржана је Свечана академија  којој су присуствовали Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, председник САНУ Владимир Костић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и други уважени гости,  и том приликом прочитана је и одлука Управног одбора Вукове задужбине о додели повеље истакнутим задужбинарима за допринос раду и развоју Вукове задужбине у протеклих 30 година. У одабраном друштву, за свој дугогодишњи несебични допринос, нашла се и Вера Секулић, председница баваништанског огранка Вукове задужбине.

Vera SekulićВера је повељу заслужила „за рад са младима, посебно због успешног организовања манифестације Дани ћирилице током протекле две деценије.“ (комплетну одлуку, са именима уважених лауреата, прочитајте/преузмите у документу испод овог текста, прим. аут).Потврда преданог и доброг рада на организацији „Дана ћирилице“ у континуитету од 2002. године стигла је најзад крајем прошле године и од локалног парламента: Скупштина општине Ковин је на седници одржаној 30. новембра донела одлуку да овој манифестацији додели епитет „од посебног значаја за општину Ковин“.Удружење „Дани ћирилице Баваниште“ непрекидно ради на неговању традиције, обичаја, православне вере и посебно Вуковог писма, па је, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, већ расписан конкурс за 2018. годину. Тема овогодишњег конкурса је "МОЈ ЈУНАК", а детаље преузмите у документу испод текста. Додајмо да је слава манифестације Дан Ћирила и Методија, који се обележава 24. маја, због чега се годишње награде најбољима на конкурсу уручују на посебној свечаности сваког маја, током викенда најближег овом датуму. А како су пренели медији ових дана,  Србија ће 2018. први пут обележити Дан Ћирила и Методија као државни празник. Тиме ће се Србија придружити Русији, Пољској, Чешкој и Словачкој које на тај начин званично одају почаст солунским просветитељима и мисионарима, пренеле су "Новости". По наводима листа, тај празник ипак неће бити нерадни дан. Иницијативу је покренуло Министарство културе и информисања, док ће званичан предлог Влади Србије поднети Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Дан посвећен хришћанским просветитељима до сада је обележаван у Србији као Дан словенске писмености.

КОНКУРС 2018

ОДЛУКА О ДОДЕЛИ ПОВЕЉА ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ