„КоПС 2018“ ОД 21. ДО 24. МАРТА

05 мар 18
Прочитано 501 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Трећи Ковински позоришни сусрети - КоПС 2018 одржаће се у периоду од 21. до 24. марта, под слоганом "Страст или Ништа".


Трећи Ковински позоришни сусрети - КоПС 2018 одржаће се у периоду од 21. до 24. марта, под слоганом "Страст или Ништа". Према најавама организатора „3. КоПС ове године наставља да подиже границе театарске изражајности. Неговање позоришне традиције у овом граду представља важан пројекат ковинског Центра за културу. Ове године слоган Ковинских позоришних сусрета је "Страст или Ништа" који се директно бави наслеђем позоришта и његове вечне политичности у друштву кроз неки нови материјал из стварности. Такав материјал, овог пута, вођен је темом Страсти.“Програмски саветник Центра за културу и селектор фестивала Вендел Ваштаг наводи да представе које ће овдашња публика  гледати „одржавају једну историолошку инстанцу где су улоге важне личности: од краљева до обичног човека, а њихова убеђења природни продукт страсти која ескалира кроз осетљиве савремене социолошке феномене - од политике, сексуалности, уметности до љубавних превара и злочина и само понекад, не обавезно, воде до циља. Страсти која не гарантује остварање, ни добит, већ жудњу за идеалним стањем слободе.“Одговорни уредник КоПС-а је директор Центра за културу Миливој Грчић и заједно са организаторима Стојаном Јаџићем и Жељком Марковићем, најављује да ће први пут ове године бити додељена награда публике за представу која се највише буде свидела посетиоцима.Карте за 3. КоПС – комплет улазница у продаји су до 20. марта, док ће у данима фестивала публика моћи да купи искључиво улазнице за појединачне представе. Више о томе информишите се на https://www.facebook.com/events/408434872941019/?active_tab=about


Програм Ковинских позоришних сусрета 2018:


Среда, 21. март у 20.00Свечано отварање 3. КоПС-а 
"НОЋ БОГОВА"-Текст: Миро ГавранРежија: Марко МанојловићИграју: Дејан Луткић, Војин Ћетковић, Небојша ИлићКостимограф: Маја МирковићДинамичан комад о љубави, пријатељству и владању, пун неочекиваних обрта који позоришној публици задржавају дах. Ако би морала да се измисли жанровска кованица за ову представу, то звучи овако: трагикомедија са елементима фарсе у оквиру театра. Краљ Луј XИВ, познатији као Сунце опија се, док Француска спава, у друштву своја једина два пријатеља: славног писца комедија Молијера и дворске луде, док је живот са хировитим, апсолутистичким владаром пун страхова, стрепњи и минских поља за интелектуалце који држе до части и поштења. То је, чини се, централна порука изврсног комада "Ноћ богова" хрватског драмског писца Мире Гаврана. Заплет и расплет пуни су неочекиваних, а опет логичних обрта.


Четвртак, 22. март у 20.00
"ХИСТЕРИЈА"-Југословенско драмско позориште, БеоградТекст: Тери ЏонсонРежија: Иван ВуковићИграју: Младен Андрејевић, Горан Јевтић, Сузана Лукић, Небојша Љубишић и Анђелика Симић (глас).Сценографија: Љубица МилановићКостимограф: Сенка Кљакић, Маријана РадовићКомпозитор: Мирослав Радуловић, Стеван РадуловићДраматург: Милош Кречковић"Хистерија" као урнебесна комедија је водвиљ са напетошћу једног интелектуалног трилера кроз сусрет две историјске личности – Сигмунда Фројда и Салвадора Далија. Ерос и Танатос, два основна инстинкта по Фројду, вешто су испреплетена кроз читав комад и на суптилан начин нам презентована кроз психоанализу пацијента. Иза врцавог хумора, комичних неспоразума и куриозитета који обилују у представи, паралелно се одвија и озбиљна прича о Фројдовом научном раду и дилемама које су га окупирале. Да ли су инцестуозни односи засновани на потиснутој и подсвесној жељи за оцем или су пак последица скандалозних перверзија у многим породицама, тема је око које се води дијалог између главног питање: Зашто су сви близу хистерије?


Петак, 23. март у 20.00
"НЕ ИГРАЈ НА ЕНГЛЕЗЕ"-Београдско драмско позориште, БеоградТекст: Владимир ЂурђевићРежија: Сташа КопривицаИграју: Марко Живић, Даниел Сич и Иван Томић Сценографија: Тања МарчетићУ само привидно "лаком" заплету, налазе се тројица урбаних тридесетогодишњака, "заглавлјених" већ негде на првим животним кривинама – због инфериорности према запосленој супрузи, због немогућности да се докажу кроз површне сексуалне авантуре или због неодолјивог нагона да, користећи као "маску" невине шале, понижавају сопствене пријателје. Међутим, исто толико битан протагониста драме "Не играј на Енглезе" – протагониста који се истовремено налази и у њима, али и изван њих – јесте један од суштинских злодуха лјудске природе: страст према коцкању...


Субота, 24. март у 20.00


Гости КоПС-а: Најбоља аматерска представа у Србији за 2017. годину "МАЛОГРАЂАНСКА СВАДБА"Позориште "Стеван Сремац“, ЦрвенкаПрема роману Бертолда БрехтаРежија: Радоје ЧупићИграју: Жељка Јелић, Биљана Бјелан, Цвијета Јовановић Мучалица, Зоран Радуловић, Јелена Ђурица, Јована Радуловић, Јована Хорват, Душан Николић, Гордана Мештер, Милорад Бјелан и Милан Иванић/Давид БатинићКореографија; Јелена СалонтајиКостимограф: Розика СабоСценограф: Велибор ТиодоровићМалограђанство је уствари карактерна особина особа које живе у средини где сви познају једни друге и где постоји утакмица у томе чије ће шта бити боље. Забадање носа у начин живота других је једна од главних особина малограђанина. Сакривање лоших ствари у властитој породици, а раскопавање и разоткривање по туђој, једна је од њихових значајних особина. Ту спада и живот по строго утврђеним правилима, као и страх од тога да "не пукне брука" у фамилији. Оговарање, изазивање зависти, или завист према другима, омаловажавање других, или напротив претерано уздизање других, додворавање, улизивање или уображеност.


КАЛЕНДАР

« Март 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31